Ηλεκτρονικές απάτες

Ηλεκτρονικές απάτες

19 Μαΐου, 2020 3 Από Μαθητές Στ τάξης

       

                        

           
Οι ηλεκτρονικές απάτες είναι πολλών ειδών, αλλά κυρίως έχουν να κάνουν με την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων μέσω του διαδικτύου όπως αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί και όνομα χρήστη.
Τρόποι ηλεκτρονικής απάτης
1) Χρεώσεις της πιστωτικής κάρτας πολιτών μέσω του διαδικτύου για αγορές, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν από τους ίδιους.
Για παράδειγμα:
α) Κάποιος κακόβουλος χρήστης του διαδικτύου δημιουργεί μια πλασματική ιστοσελίδα και έτσι καταφέρνει να συγκεντρώνει στοιχεία και αριθμούς πιστωτικών καρτών.
β) Επιτήδειοι καταφέρνουν να αποκτούν φυσική πρόσβαση στα στοιχεία πιστωτικών καρτών τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν σε διαδικτυακές αγορές, καθώς για τις αγορές αυτές δεν είναι απαραίτητη η φυσική κατοχή της πιστωτικής κάρτας, παρά μόνο τα στοιχεία αυτής.
γ) Οι χρήστες του διαδικτύου δίνουν οι ίδιοι άθελά τους τα στοιχεία σε κακόβουλους χρήστες του διαδικτύου .Ειδικότερα, ο ανυποψίαστος πολίτης λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από Πιστωτικό Ίδρυμα, στο οποίο τηρεί λογαριασμό, με το οποίο του ζητείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του.

Διακίνηση μηνυμάτων
2) Διακίνηση μηνυμάτων με απατηλό περιεχόμενο, που επιδιώκουν την εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών.
Πχ:α)Οι κακόβουλοι δράστες στην εν λόγω μορφή απάτης τους. Είναι η μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε τυχαίους χρήστες του διαδικτύου, με τα οποία τους ενημερώνουν ότι έχουν κερδίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.
Νιγηριανές Απάτες»
3)Νιγηριανές Απάτες
α) Στις περιπτώσεις αυτές αποστέλλονται, μηνύματα σε τυχαίους χρήστες του διαδικτύου, με τα οποία τους πληροφορούν ότι κάποιος κάτοχος μεγάλης περιουσίας έχει αποβιώσει και είτε δεν υφίσταται κανείς κληρονόμος και ο παραλήπτης του μηνύματος έχει επιλεγεί ούτως ώστε να κληρονομήσει αυτός την περιουσία.
β) άτομα από τη Νιγηρία αναζητούν τη βοήθεια επιχειρηματιών ή ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές πράξεις (λαθρεμπόριο, απάτες, δωροδοκία κλπ.), υποσχόμενοι για τη συνεργασία υψηλό ποσοστό αμοιβής

β) Η απάτη έγκειται στο γεγονός ότι ζητούν από τους υποτιθέμενους νικητές την προπληρωμή κάποιων φόρων ή και εξόδων εκταμίευσης των χρημάτων.
γ)Οι δημιουργοί των μηνυμάτων αυτών, για να γίνουν πιστευτοί, χρησιμοποιούν παραπλήσια ονόματα μεγάλων εταιρειών.
Η απάτη έγκειται στο γεγονός ότι οι αποστολείς των μηνυμάτων ζητούν από τους παραλήπτες να τους αποστείλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία των τραπεζικού λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας. Προκειμένου να επιτευχθεί η συνεργασία τους και η αποκόμιση των χρηματικών ποσών.(Πραπόπουλος)

         ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
>Πρόληψη μέσα από την ενημέρωση των χρηστών του διαδικτύου για τις διαδικτυακές απάτες. Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις προσωπικές πληροφορίες που δίνουν στο διαδίκτυο καθώς και με τις συναλλαγές τους.
>Οι χρήστες του διαδικτύου πρέπει να είναι επιφυλακτικοί όταν τους προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εταιρείες που κάνουν υπερβολικά καλές προσφορές.
Χρήση εφαρμογών στους υπολογιστές οι οποίες θα μπορούν να προστατεύουν τους πολίτες. Είναι απαραίτητη η αναβάθμιση και η ενημέρωση του λογισμικού τεχνικής ασφαλείας ώστε να αποκλείονται παράνομες ιστοσελίδες και ιοί.
Απαγόρευση ακατάλληλων ή επικίνδυνων εφαρμογών στο διαδίκτυο με σκοπό την μείωση των θυμάτων.
Συστηματικός εντοπισμός από τις αρχές των εγκληματικών δικτύων τα οποία είναι ύποπτα .
>Ύπαρξη κέντρων βοήθειας για τις ηλεκτρονικές απάτες. Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να απευθύνονται στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ή σε άλλους φορείς για να καταγγέλλουν , ανώνυμα ή επώνυμα, παράνομες ηλεκτρονικές δραστηριότητες που έχουν πέσει στην αντίληψή τους ή όταν νομίζουν ότι έπεσαν οι ίδιοι θύμα ηλεκτρονικής απάτης.(Κλουκίνα)

 

Πηγές:

http://1ogelasaferinternet.weebly.com/etalambdaepsilonkappataurhoomicronnuiotakappa941sigmaf-alphapi940tauepsilonsigmaf.html

ΚΛΟΥΚΙΝΑ ΝΤΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΑΠΟΠΟΥΛΟΣ