Κοινωνικά δίκτυα

Κοινωνικά δίκτυα

12 Μαΐου, 2020 0 Από Μαθητές Στ τάξης

 

  Τα κοινωνικά δίκτυα είναι διαδικτυακοί τόποι που παρέχουν και προσφέρουν τη δυνατότητα σε ομάδες ανθρώπων τόσο να αλληλεπιδρούν και να συνομιλούν μεταξύ τους, όσο και να μοιράζονται και να δημοσιεύουν περιεχόμενο και οι ίδιοι. Βασικός  σκοπός των κοινωνικών δικτύων είναι η ενθάρρυνση για συζήτηση, σχόλια & διαμοιρασμό διαφόρων  θεμάτων και πληροφοριών.

  Τα πιο δημοφιλή  κοινωνικά δίκτυα τα οποία σχεδόν όλοι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για ενημέρωση, συνομιλία  και διασκέδαση είναι τα εξής:

 

    Το  Facebook

    To Facebook είναι το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο, “ο γίγαντας” της κοινωνικής δικτύωσης,   καθώς οι χρήστες ανέρχονται στους 829 εκατομμύρια  καθημερινά  και περίπου στους 1,50 δισεκατομμύρια μηνιαία.

 

 Το Twitter

Σήμερα το twitter έχει 305 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες . O κόσμος     αγαπάει το twitter λόγω του μικρού μεγέθους  των   μηνυμάτων, τα τουίτς (tweets)   τα οποία περιορίζονται στους 280 χαρακτήρες.

 

 

  To Snapchat

To Snapchat είναι μία social εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων,  φωτογραφιών, βίντεο και κειμένου. Αυτό που την ξεχώρισε είναι το γεγονός ότι τα μηνύματα είναι αυτοκαταστρεφόμενα, δηλαδή  έχουν μικρή διάρκεια ζωής για την προβολή στον παραλήπτη . Σήμερα, οι ενεργοί χρήστες του snapchat είναι πάνω από 100 εκατομμύρια.

 

 

 

  Το  LinkedIn

Πρόκειται για ένα κοινωνικό δίκτυο στόχος του οποίου είναι να      συνδέσει όλους τους επαγγελματίες του κόσμου, κάνοντάς τους πιο παραγωγικούς και καλύτερους στην εργασία τους. Δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να παρουσιάσουν το βιογραφικό τους, τις γνώσεις τους, τις σπουδές τους, τις δεξιότητές τους, τα πτυχία και τις πιστοποιήσεις τους, τους επαίνους και τις διακρίσεις που τυχόν έχουν λάβει και την επαγγελματική τους εμπειρία. Σήμερα, το LinkedIn μετράει πάνω από 313 εκατομμύρια  χρήστες.

 

   Το Instagram

To Instagram εξελίσσεται σε ένα από τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα το οποίο επιτρέπει τη λήψη και τον διαμοιρασμό φωτογραφιών και βίντεο.  Έγινε γνωστό χάρη στα φίλτρα φωτογραφιών του και την πληθώρα άλλων εργαλείων φιλικών προς τους χρήστες. Σήμερα, στο Instagram υπάρχουν πάνω από 200 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι χρήστες.

 

ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ

  1. Προσωπικές πληροφορίες όπως φωτογραφίες και διευθύνσεις  κάνουν εύκολα τον εντοπισμό του χρήστη στον φυσικό κόσμο.
  2. Πολλές πληροφορίες παραμένουν στο διαδίκτυο ακόμη και μετά τη διαγραφή του προφίλ του χρήστη.
  3. Άλλοι χρήστες που ζητούν επικοινωνία μαζί μας, μπορεί να μην είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι και να μην έχουν αγνές προθέσεις.
  4. Μέσω των κοινωνικών δικτύων ο χρήστης μπορεί να πέσει θύμα διαδικτυακού εκβιασμού ή εκφοβισμού.

  

ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

  1. Αποφεύγουμε  να γράφουμε  πολύ προσωπικές πληροφορίες όπως διευθύνσεις κατοικίας, τηλέφωνα, επωνυμία της εταιρίας που εργαζόμαστε κτλ.
  2.  Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε να δημοσιεύουμε κάποια επικίνδυνη πληροφορία, φροντίζουμε να περιορίζουμε  το σύνολο των ανθρώπων που μπορούν να την δουν.
  3.   Προσοχή στα spam μηνύματα και email. Είναι πιθανό να λάβουμε   emails ή μηνύματα μέσα στο κοινωνικό δίκτυο που υποτίθεται ότι αποστέλλονται από κάποιον γνωστό μας, αναφέροντας μέσα σε αυτό πολλά στοιχεία της προσωπικής μας ζωής (γεγονός που μας κάνει να μην χαρακτηρίσουμε το μήνυμα αυτό ως spam) και προτρέποντας μας να του αποκαλύψουμε ευαίσθητα και επικίνδυνα προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις, τηλέφωνα ή ακόμη και στοιχεία πιστωτικών καρτών.
  4. Σιγουρευόμαστε 100% πριν δημοσιεύσουμε  μια πληροφορία, ένα post ή μια φωτογραφία στο προφίλ μας.
  5. Προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα για την χρήση του κοινωνικού δικτύου που χρησιμοποιούμε και ιδιαίτερα για τις ρυθμίσεις απορρήτου ώστε να είμαστε σε θέση να εκμεταλλευόμαστε όλες τις δυνατότητες του και να τις χρησιμοποιούμε για την ασφάλεια μας.
  6. Δεν αποκαλύπτουμε σε κανένα και για κανένα λόγο τους κωδικούς πρόσβασης.
  7. Αν δεχτούμε οποιοδήποτε είδος εκβιασμού ή εκφοβισμού σταματάμε αμέσως την επικοινωνία και ενημερώνουμε κάποιον ενήλικα που εμπιστευόμαστε.

 

 

 Συντάκτες: Πετροπούλου Πηνελόπη , Σταυρόπουλος Αθανάσιος, Τζώρτζης Παύλος

 

    ΠΗΓΕΣ

https://digizen.eap.gr/mod/page/view.php?id=162

https://www.dreamweaver.gr/dimofili-koinonika-diktya.php

https://www.socialmedialife.gr/109111/facebook-ti-einai-kai-pos-leitourgei/

https://el.wikipedia.org/wiki/Twitter

https://www.socialmedialife.gr/110030/ti-einai-to-snapchat-kai-pos-leitourgei/

https://www.socialmedialife.gr/109338/linkedin-ti-einai-kai-pos-leitourgei/

https://www.socialmedialife.gr/109779/ti-einai-to-instagram-kai-pos-leitourgei/

https://www.wlearn.gr/index.php/how-to-social-networks/1079-howto-privacy-in-social-networks

https://saferinternet4kids.gr/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf/page/1/