Κινηματογράφος και Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Κινηματογράφος και Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

12 Ιουνίου, 2020 0 Από Μαθητές Στ τάξης

Το διαδίκτυο είναι μια τεράστια πηγή πληροφοριών, αποτελεί κατά κάποιον τρόπο τη σύγχρονη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στα δισεκατομμύρια των σελίδων του περιέχει λίγο-πολύ το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης και είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για έρευνα και μάθηση, καθώς προσφέρει γρήγορα και εύκολα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Το Διαδίκτυο, σε συνδυασμό με την ολοένα αναπτυσσόμενη ψηφιακή τεχνολογία, έχει δημιουργήσει μία τεράστια αγορά γνώσεων/πληροφοριών. Παραδοσιακές μορφές τέχνης (όπως για παράδειγμα ο κινηματογράφος και η μουσική) μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας παίρνουν την ίδια μορφή (αρχείων δεδομένων) με αντικείμενα που εκ πρώτης όψεως είναι εντελώς διαφορετικά (όπως για παράδειγμα η ιατρική επιστήμη ή κάποιο πρόγραμμα λογισμικού). Παρατηρείται λοιπόν μία συγκέντρωση γνώσης ή, αν είναι δυνατό να λεχθεί, πολιτιστικής κληρονομιάς, που σχετίζεται άμεσα με το Ίντερνετ. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι το “ποιος θα διοικήσει, ποιος θα ελέγξει την γνώση αυτή”.

Από τη στιγμή που το Διαδίκτυο είναι ένα δίκτυο συνδεδεμένων υπολογιστών, κάθε χρήστης έχει την δυνατότητα να μοιραστεί πληροφορίες με άλλους χρήστες γενόμενος, πολλές φορές, ο ίδιος δημιουργός και πάροχος των πληροφοριών αυτών. Δεν υπάρχει άμεσος έλεγχος των πληροφοριών που “ανεβαίνουν” στο Διαδίκτυο από κάποιον ιεραρχικά ανώτερο χρήστη ή οργανισμό. Το θέμα της μη ιεραρχημένης πληροφορίας, όμως, τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ο όγκος της πληροφορίας στο Διαδίκτυο είναι πράγματι μεγάλος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πληροφορίες ευκολότερα και δυσκολότερα προσβάσιμες από τον χρήστη.

Το Διαδίκτυο κατέστησε εφικτή τη συγκέντρωση μεγάλου όγκου πληροφοριών και επηρέασε σημαντικά τον τρόπο διάθεσής τους, δεν συμβαίνει όμως στον ίδιο βαθμό το ίδιο και στον τρόπο παραγωγής αυτών. Για παράδειγμα, ο τρόπος παραγωγής μιας κινηματογραφικής ταινίας δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από την ύπαρξη του Διαδικτύου, ανεξάρτητα από το αν έχει επηρεαστεί ή όχι από την ψηφιακή τεχνολογία.

Αρκετές κινηματογραφικές ταινίες έχουν ως θέμα τους το διαδίκτυο και τα social media. Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες:

The Social Network. H ταινία  στην ιστορία του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου.

Catfish.   Η ταινία πραγματεύεται το ερώτημα πόσο καλά γνωρίζουμε αυτόν με τον οποίο μιλάμε στα social media;

The Internship.  Κωμωδία που εξηγεί και μερικά μυστικά της Google…

 InRealLife. Η ψηφιακή ζωή απέναντι από την πραγματική…

Terms And Conditions May Apply. Μία ταινία που πραγματεύεται τα μυστικά των μεγάλων εταιρειών…

 Disconnect. Μία ταινία η οποία αφηγείται παράλληλες ιστορίες χρηστών social media, οι οποίοι εμπλέκονται με την πραγματική ζωή…

 We Live in Public. Ένα ντοκιμαντέρ για την “αληθινή” ζωή…

Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, video κτλ.) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του Διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.

Πηγή: https://www.techfrog.gr/social-networks/oi-14-kalyteres-tainies-me-thema-to-diadiktyo-kai-ta-social-media-photos/

Συντάκτες: ΝΤΕΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΑΡΡΗΣ ΠΑΓΑΝΙΑ